Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Tomy Nik ja ja hiro3 Moderator MojaNorwegia guldur Kommentarz z Oslo Madeline (5349 niezalogowanych)
1 Post

(bardd)
Wiking
Filmik zabawny. Niejeden pewnie mial niezlego kaca (nie tylko fizycznego) na drugi dzien. Daleko jednak do zachowania niektorych Polakow np. w Expressen w Oslo po paru piwach. Agresja, oblesnie komentarze do kobiet, noze itp. Do tego stadium Norwegom jeszcze daleko...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Bardd, czyzby twa stopa odbila sie sladem w slynnym na cale Oslo klubie "Karaoke" ? Jeszcze nigdy tam nie bylam i raczej nie bede, bo ze slyszenia mam podobne info o rodakach tam balujacych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bardd)
Wiking
Pare razy tam zawitalem. Wrazenia do konca zycia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
187 Postów
Zimny Dran
(ZimnyDran1)
Stały Bywalec
Bo to wszystko przez Ewe. Ktos wie po co jej to jablko bylo?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
huber30 napisał:
Bo to wszystko przez Ewe. Ktos wie po co jej to jablko bylo?
Czytales artykul na Interii 360?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Witam.
Nie jesteśmy najgorsi, trzymamy europejską średnią . Wystarczy przejrzeć lokalne serwisy informacyjne w różnych krajach. Norki też mają niezły cyrk u siebie . Negatywne postrzeganie zachowań Polaków poza granicami kaju wynika z różnic kulturowych. Przewalający się wszędzie pijani, obrzygane miasta, bójki, wszechobecna agresja, złodziejstwo, oszustwa, wrogie nastawienie obywateli do siebie, szalejący kierowcy na drogach itp. itd., w Polsce są normą społeczną, nieakceptowaną w zachodniej Europie.
Najbardziej zadziwia mnie niska samoocena Polaków, przecież jesteśmy tu również dlatego, że jesteśmy lepsi od miejscowych w tym co robimy zawodowo i nie tylko . Dlaczego nie możemy, jak Norwedzy, być dumni aż do bólu ze swojego kraju, narodu i historii?
Poza tym, proszę, nie mówmy w obecności miejscowych, w co drugim zdaniu "kurwa". Norki znają to słowo, nie znając jego znaczenia . Szczęka mi opadła, kiedy nowopoznany Norweg uraczył mnie tekstem "Polak kurwa", a następnie widząc moją minę, zapytał co znaczy to słowo )). Takie zdarzenie powtórzyło się kilkakrotnie. Wielu myśli, że w Polsce można tak mówić do kobiet .
Pozdro.
Piotr.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Dino napisał:
...Wielu myśli, że w Polsce można tak mówić do kobiet ...
A NIE MOŻNA TAK MÓWIĆ...?

Przecież wielu naszych rodaków ,tych już związanych z kobietami wieloletnie na dodatek dzieciatych nagminnie w sprzeczkach lub nerwowych sytuacjach mówi do swoich DAM ..noż ty K...o podaj mi to....lub tamto..
Zrobiłaś Ty K...o tą kawę czy nie...ITD...
Zresztą kobiety też nie są aniołkami i walą prosto z mostu ....A weź se huju i zrób to czy tamto sam... .
I to bez żadnego oporu przy obcych ..
A co zauważyłem i co najbardziej mnie razi to ,że taki język też używa młodzież i to nie ta z dołów po podstawówce i bez zawodu , tylko również po studiach i to na dobrych posadach ,i to jest moim zdaniem najgorsze ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
No cóż, jeśli kobieta lubi takie pieszczotliwe określenia, to jej sprawa . Chodzi mi o sytuację Norwega w Polsce, aby nie zaczął rozmowy, choćby z recepcjonistką w hotelu, od popisu ze znajomości polszczyzny . Znajomość wulgaryzmów wśród młodzieży to norma, używają języka dorosłych , konsekwencja nadużywania przekleństw i akceptacji tego przez większość, niezależnie od pochodzenia, czy wykształcenia. Myślę, że jedną z przyczyn jest wysoki poziom stresu, jakiemu jesteśmy poddawani żyjąc i pracując w Polsce.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Nie jesteśmy ani lepsi ani gorsi w używaniu wulgaryzmów na co dzień , no może jesteśmy bardziej przy tej okazji agresywniejsi ,głośniejsi impulsywniejsi ,chociaż i tak nie przebijemy w tym południowców chociażby Włochów .

Norwedzy też nie są święci a język przekleństw jest bardziej bogatszy od naszego , bo zawiera ponad- 800-słownie osiemset wulgarnie brzmiących wyrażeń tak pojedynczych jak i specyficznych nordyckich zlepków słownych .
Bo ogólnie znane przekleństwa jak -helvette- -satana- to co prawda są mocne w terminologii norweskiej jednak porównywalne do naszego określenia ""...cholera...cholera jasna ... cholera ciemna .."".i tym podobnie .
Te mocniejsze są raczej używane bez osób postronnych .
Bo trzeba cały czas pamiętać ,iż NORGELAND to pańtwo niestety policyjne i donosicielstwo a zwłaszcza na niestosowne zachowanie jest jak najbardziej na miejscu ....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bardd)
Wiking
Stad Ty to wszystko bierzesz??? Chcialbym uslyszec/zobaczyc liste tych 800 przeklenstw, a na brak znajomosci norweskiego nie narzekam. Jezeli juz cytujesz rzekomo norweskie slowa, rob to poprawnie: "helvete", nie "helvette" (znaczy to po prostu pieklo, wyraz ten wystepuje nawet w Biblii), "satana" jestt po finsku, nie po norwesku (po norwesku mozesz powiedziec satans... - ale uzywa sie tego prawie wylacznie na polnocy). Nie ma slowa Norgeland, tylko Norge, lub zartobliwie lub poetycko Norges land. Poza tym nie bardzo rozumiem, co masz na mysli mowiac, ze skoro Norwegia to panstwo policyjne (po co przyjechales tu z liberalnej i tolerancyjnej Polski?), to donosicielstwo na zle zachowanie jest na miejscu. Podaj mi jakis przyklad, ze kogos skazano za przeklinanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok